уторак, 18. мај 2010.

Rascep u Šahovskoj federaciji Rusije!

Da li će neprincipijelna koalicija Karpov - Kasparov pomutiti odnose između Dmitrija Medvedeva i Vladimira Putina?


"Ljuti" rivali za šahovskom tablom, ideološki potpuno različito obojeni, Anatolij Karpov, "miljenik sovjetskog režima", kako je tvrdio "dok su ratovali" Gari Kimovič (Vajnštajn) Kasparov, i žestoki protivnik Vladimira Putina (kako za sebe tvrdi 13.-ti šampion sveta) "ujedinili su se" i napravili neprincipijelnu koaliciju u kojoj je Gari Kasparov "desna ruka" Anatolija Karpova u borbi za predsstojeće nadmetanje za budućeg predsednika Svetske šahovske federacije!
Jedan bi, dakle, eks šampion sveta Anatolij Karpov da osvoji svet i FIDE, a drugi bi, Gari Kasparov da - sruši Vladimira Putina. Samo, čini se, jedno je biti virtouz na 64 crno-bela polja, a drugo je biti političar vrhunskog ranga, ili državnik nivoa jednog Vladimira Putina...
Uostalom, u sećanju nam je ostala scena od pre nekoliko godina, po povlačenju Kasparova iz sveta šaha i prelaska u svet politike, da je bio hapšen, pa brzo pušten, ali i da je dobio ćušku po glavi od jednog njegovog, očito političkog protivnika i šahovskog obožavoca, baš šahovskom tablom po glavi!?
Međutim, tandem K-K je na najboljem putu, da, ako jedan ne bude predsednik Rusije (Kasparov) a drugi ne postane predsednik FIDE (Karpov), da bar uzpešno razjedine Rusku šahovsku federaciju! I, da na indirektan način sukobe Dmitrija Medvedeva, predsednika Rusije i Vladimira Putina, premijera... Jer, "njihovi" interesi u Ruskoj šahovskoj federaciji su, izgleda - sučeljeni:
Putin je, sva je prilika, normalno protiv Garija Kasparova, nejakog političkog oponenta, ali ipak protivnika, a Medvedev, pak ima "svoje ljude" u RŠF koji, sva je prilika, gotive Kasparova..., a jedan od njih je za Iljumžinova, a drugi za Karpova?! Ili samo tako izgleda?
Sad, gotovo istovremeno sa pripremanjem ovog teksta iz Moskve je stigla gotovo neverovatna vest: Ruska šahovska federacija nalazi se pred rascepom!
Naime, kao što smo već pisali u prošlom broju, izborna skupština Ruske šahovske federacije održana je 19. februara.
Šest meseci pre toga, dotadašnji predsednik Aleksandar Žukov podneo je ostavku, ne baš što je želeo, već što je to posledica stava ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva - da visoki funkcioneri ne mogu da budu na čelnim mestima sportskih federacija.
A Žukov je tada (kao i sada) bio potpredsednik ruske Vlade.
Na pomenutoj Skupštini promenjen je model upravljanja Ruskom šahovskom federacijom, pa je glavni organ postao Nadzorni savet, koji broji 32 člana.
Za predsednika je jednoglasno izabran Arkadij Dvorkovič, savetnik i jeedan od najbližih saradnika Dmitrija Medvedeva, a za potpredsednika Aleksandar Žukov!
Glavna borba, za mesto prvog administrativca saveza, vodila se u pozadini i pre izbora, a svoj uticaj zadržao je Aleksandar Bah, 71 godišnji šahovski radnik i siva eminencija ruskog šaha.
Njegov glavni protivnik u toj borbi bio je Evgenij Elecki, koji je tu dužnost obavljao pre Baha, a sada je funkcioner u šahovskoj federaciji Moskve.
Pažljivi pratioci šahovskih zbivanja znali su da se odlukom Arkadija Dvorkoviča od 21. aprila o podršci Ruske federacije Kirsanu Iljumžinovu, ta priča ne završava. Veze Aleksandra Baha sa Anatolijem Karpovim traju već dugi niz godina i veoma su jake.
Da stvari ne idu prema zamišljenom scenariju, uverili smo se prateći zvanični sajt Ruske šahovske federacije (www.russiachess.org).
Prilikom zakazivanja prvog zasedanja Nadzornog saveta posle izbora (za 14. maj), 5. maja objavljen je Dnevni red sa 8 tačaka, na kome je kao prva tačka navedena:
"O imenovanju kandidata Ruske šahovske federacije za mesto predsednika FIDE".
Već 7. maja objavljen je novi, kako su ga autori nazvali "usaglašeni" dnevni red na kojem te tačke uopšte nije bilo!
Drama počinje na dan zakazanog zasedanja, 14. maja. Kako saznajemo iz intervjua Arkadija Dvorkoviča ruskom časopisu "Gazeta", on je u jutarnjim časovima dao nalog Aleksandru Bahu da obavesti članove Nadzornog saveta kako sastanak neće biti održan u prostorijama Ruske šahovske federacije, kako je zakazano, već u prostorijama "Zberbanke"!
Bah očigledno nije poslušao "šefa", pa su u isto vreme počela dva sastanka.
U prostorijama Ruske šahovske federacije okupilo se 18 ("Itar-Tas" javlja o broju od 17) članova Nadzornog saveta, a sastanku je prisustvovao i Gari Kasparov.
S druge strane, u prostorijama „Zberbanke“ uz predsednika Dvorkoviča pojavilo se 8 članova, pa je samo konstatovano da kvorum ne postoji i da se sastanak odlaže.
Sastanak u Ruskoj šahovskoj federaciji je održan, a posle izlaganja Kasparova jednoglasno je odlučeno da Ruska šahovska federacija podrži kandidaturu Anatolija Karpova za predsednika FIDE, a da delegat na Generalnoj skupštini bude Andrej Selivanov, aktuelni potpredsednik FIDE! (Dakle čovek iz tima aktuelnog predsednika FIDE Iljumžinova?!)
Ruske agencije i mediji do duboko u noć nadmetali su se ko će brže preneti izjave, reakcije i informacije, i šahovske teme zauzele su udarna mesta u sredstvima informisanja!
Prvi je sa komentarom, koji je objavljen za zvaničnom sajtu Ruske šahovske federacije, izašao Arkadij Dvorkovič.
Zapadni šahovski mediji i zvaničan sajt Anatolija Kapova, međutim, odmah su objavili vest iz Moskve o podršci Ruske šahovske federacije Karpovu, a u toku noći na zvaničnom sajtu Šahovske federacije Singapura, generalni sekretar FIDE Ignacius Leong (Dakle, opet, čovek iz tima predsednika FIDE?!) objavio je da više neće obavljati tu dužnost!
Leong je inače bio na prošlim izborima na tzv. "tiketu", tj nominovan kao jedan od najbližih saradnika Iljumžinova.
Reakcija je stigla i od aktuelnog predsednika FIDE, iako on nije bio prisutan ni na jednom od dva sastanka u Moskvi.
U intervjuu "Gazeti" Iljumžinov je rekao:
"Ova situacija podseća me na rane 90.-te, kada su Kasparov i Karpov bili uključeni u slična dešavanja. Setićete se da je tada šahovski svet bio duboko podeljen na dva dela. Na žalost, oni sada ponovo počinju da dele šahovski svet. Jedan od njih želi da postane predsednik Rusije, a drugi predsednik FIDE. Međutim, mi živimo u dobu demokratije. Ružno je što tim aktivnostima izazivaju podele u Ruskoj šahovskoj federaciji“.
Poznati šahovski komentator, velemajstor Genadij Sosonko, za sajt „Čes vib“ (www.chessvibes.com) izjavio je:
"Dvorkovič misli da sastanak na kome je prisustvovalo više od polovine članova saveta nije legitiman. Ja mislim da jeste! Po svim informacijama koje imam, oni su mogli doneti odluke koje su doneli. Sačekajmo da naredni dani donesu rešenje ovog pitanja“
Ipak, čini se da se iz Rusije tek mogu očekivati nove vesti. Sigurno je da Arkadij Dvorkovič neće sedeti skrštenih ruku. Nameću se i neka logična pitanja: na čijoj je strani Aleksandar Žukov?
Da li je Aleksandar Bah toliko moćan, ili ipak neko stoji u pozadini njegovih aktivnosti? Kako će na sve reagovati (barem i nezvanično) čelni ljudi Rusije – Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin, obzirom da su njihovi najbliži saradnici uključena neposredno u ova dešavanja, a šah je u Rusiji odavno i "državna stvar"?
Na kraju, sasvim je nejasno, kako su se ljudu od najvišeg poverenja Kirsana iljumžinova – Ignacius Leong i Andrej Selivanov, pretvorili u njegove "ljute" protivnike.

.................................

TEKST U „SVEDOKU“ IZAZVAO UZBUNU!


Tekst o neprincipijelnoj koalici Karpov-Kasparov, objavljen u prošlom broju „Svedoka“ izazvao je veliki pažnju u svetskim šahovskim krugovima.

Prenesen je, na engleskom jeziku, na vodećim šahovskim sajtovima i blogovima ( kao i na sajtovima bivše Jugoslavije), i više je nego očigledno da je izazvao prilično uznemirenje, ali i žurbu u koaliciji Karpov - Kasparov.

Obojica su upotrebili svoje "bliske" veze u Šahovskim federacijama Srbije i Bosne i Hercegovine, a rezultati su bili promenjivi.

Podršku Šahovskog saveza Srbije Anatolij Karpov pokušao je da obezbedi preko svojih prijatelja iz Valjeva, pa je Valjevski šah klub poslao zvanični predlog Šahovskom savezu Srbije.

U Bosni i Hercergovini, Kasparov je išao "zaobilaznim" putem. Tekst podrške napisao je velemajstor Ivan Sokolov, za vreme otvorenog turnira "Bosna 2010", a potpisnik podrške bio je Sead Demirović, predsedavajući Šahovske unije BIH.

Međutim, kako se Šahovska unija BIH sastoji od tri saveza svake od nacionalnosti, Demirović nije konsultovao, niti dobio saglasnost od Šahovskih saveza Republike Srpske i Herceg-Bosne, pa ga na sledećoj sednici očekuju neugodna pitanja i "baražna" vatra.

Kako saznajemo, već u julu, ili avgustu, na čelo Unije doći će novi predsedavajući, a kao najozbiljniji kandidat pominje se internacionalni majstor Željko Bogut iz Širokog Brijega.

Za sada se nije oglasio Hrvatski šahovski savez, iako je Hrvatska poznata kao jedno od najvećih uporišta Garija Kasparova, miljenika tamošnjeg režima.

Sve ove činjenice nisu zasmetale Anatoliju Karpovu, da, odgovarajući na pitanja čitalaca "Gazete" 13. maja, objavi kako je dobio zvaničnu podršku Šahovskog saveza Srbije!

Ipak, tu vest nije se usudio i da objavi na zvaničnom sajtu sopstvene kampanje. Očigledno je da je ova vest bila samo za upotrebu unutar Rusije.

Miodrag Rakić, vd predsednika Šahovskog saveza Srbije

Srbija nije dala podršku Karpovu!

- Šahovski savez Srbije nikome nije dao podršku za predsednika FIDE, dakle, ni Kirsanu Iljumžinovu, ni Anatoliju Karpovu. Dosad ŠSS na tu temu nije razgovaro, pričaćemo i odlučivaćemo kad za to dođe vreme, ali pre toga moraćemo da vidimo i koji je interes Srbije oko podrške mogućim kandidatima. Slično ćemo se ponmašati i oko izbora čelnika Evropske federacije. Konkretno, na Vaše direktno pitanje da li je Šahovski savez Srbije podržao Karpova, odgovor je nije. A da li će, i koga će podržati, javno ćemo reći, jer moja je želja da se u Savezu sve radi javno, a ne iza zatvorenih vrata.


Boris Kutin, predsednik Evropske šahovske unije, za "SVEDOK"

Neću se kandidovati!

Boris Kutin, nekada u Jugoslaviji ugledni novinar, danas aktuelni predsednik Evropske šahovske unije, po mnogima, "već viđeni" stari-novi predsednik ECU, ekskluzivno za "Svedok" kaže:

- Dosta je bilo! Neću se ponovo kandidovati za mesto predsednika!


......................................................................................................


Izbori za predsednika Evropske šahovske unije

Sin bivšeg predsednika Nemačke

Robert fon Vajceker u trci

za mesto predsednika ECU


Ništa manje zanimljive, od predizbornih igara u FIDE, nisu ni aktivnosti oko izbora predsednika Evropske šahovske unije.

Kada se (po)mislilo da če posle odustajanja Borisa Kutina (pogledati okvir), za ovo mesto ostati samo dva kandidata (Ali Nihat Jazići, predsednik Turske šahovske federacije i Silvio Danailov, menadžer Veselina Topalova), koalicija Karpov – Kasparov opet je umešala prste.

Kako "Svedok" ekskluzivno saznaje, predsednik Nemačke šahovske federacije Robert fon Vajceker (ugledni profesor filozofije Univerziteta u Minhenu i sin bivšeg predsednika Nemačke Ričarda fon Vajcekera) uputio je pismo svojim najbližim saradnicima i nekim nemačkim novinarima u kome ih obaveštava da se "i pored veoma malo slobodnog vremena, a na nagovor niza uglednih velemajstora, posebno Karpova i Kasparova, odlučio da se kandiduje za mesto predsednika Evropske šahovske unije“.

Fon Vajceker je obavestio prijatelje, da će 21. maja održati konferenciju za štampu sa Karpovim i Kasparovim na kome će objaviti kandidaturu i svoj "tiket".

Iz izvora bliskih Nemačkoj šahovskoj federaciji "Svedok" sazanje da će se na tiketu naći šahovski velemajstori Najdžel Šort (Engleska), Ivan Sokolov (Bosna i Hercegovina) i Johan Hjartarson (Island), a da će peto mesto pripasti nekom od predstavika "istočnog bloka", verovatno iz Ukrajine, pošto je ta federacija jedina iz tog dela Evrope za sada dala podršku Karpovu.


Нема коментара:

Постави коментар