понедељак, 15. јул 2013.

Kolju Vladu za kilo mesa


Ja sam, izgleda, baš - zaludan! Pažljivo čitam novine ili, ovo što se prodaje na kioscima - nisu novine?
Ali, papir nije beo već, išaran...
A, na njemu svašta piše.
Mahom laži, izmišljotine, gluposti, ali ne redakcijske već, iz pera najpoznatijeg novinara u Srbiji: Našeg Izvora!
Pa, kad bi mi, u Srbiji, imali toliko izvora, koliko ih imaju: „Informer“, „Kurir“, „Naše“, „Alo“, „Blic“, mi bi Kuvajtu izvozili vodu, a nebismo uvozili šeike!
U zemlji, većina građana, pod blagodetima i ove vlade, mahom presipa iz šupljeg u prazno, izvrće prazne džepove, krade Bogu dane, čekajući - rek-on-st-ruk-CIJU?!
Tu, sad, svaki medij, zavisno od „svog izvora“, iliti gazde (onog što tajno daje lovu, a javno priča o poštenju) imaju svoje favorite koje treba izbaciti iz Vlade (ubaciti „svog“ igrača) da već postaje ogavno...
Ne znam šta se, i da li se, ministar saobraćaja inž. Milutin Mrkonjić zamerio „Informeru“, da je u njemu zastupljen kao svojevremeno u „Novostima“ Julija Džons, Ben Bolt iliti Tarana, a kako su izgleda Prvi i Premijer mrtvi hladni na poruke iz „Informera“ i njegovih „izvora“, onda je sasvim logično da se pojavi naslov: „Mrko, marš iz Vlade“?!
Kad sam video naslov, nisam verovao očima, ali stvarno piše šta piše...
U  novinama od ponedeljka, dok većina medija piše kako Vlada, trenutno, ima preča posla od rekonstrukcije (ostavljen je rok do 27. jula) „Informer“ „zna“ da je sve gotovo i da je Dačić pustio niz vodu, svoja dva potpredsednika u stranci - Milutina Mrkonjića i Žarka Obradovića?!
Hajde, malo da se i ja našalim: kako saznajem iz izvora bliskih Prvom, On lično i personalno NE TRAŽI smenu ministra saobraćaja!
Ne verujete?
Proverite!
Ako već Mrka treba da ode, pre će biti, keve mi, da mu to rade „izvori Informera“ bliski SPS-u, nego Aleksandar Vučić!
Pitajte Vučića!
Da sam vlast, a nisam... Ali, uskoro su izbori, pa ko zna, možda i budem, što da ne, Srbija ti je kao Amerika: svako može da bude sve...
I selektor i ministar, pa zar ste već zaboravili: i „bravar je bio bolji“.
Samo, i to „Mrko, marš...“, nije bilo dovoljno, pa je u novinama od ponedeljka stvar pojačana:
„Mrkonjić investitorima pušta Bekutine spotove“?!
Aman, Vučko? (Mislim na DJV, ne na Prvog!).
Istina, u drugim nekim novinama, o liku i delu Mrkonjića su govorili i poznati stručnjaci za saobraćaj, poput izvesnog analitičara opšte prakse Milana Nikolića?!
Da sam umro juče, ne bih znao, da je pomenuti Nikolić stručnjak za puteve, saobraćaj, mostogradnju, niskogradnju, plovne puteve i vazdušni saobraćaj...
Ali, čovek, samo ako hoće, može da uči dok je živ...
Kad ostavimo Mrku očas na miru, onda na red dolazi Onaj Što Je Tužio: „ako odbije da se rekonstruiše, URS će biti izbačen iz Vlade“?!
„Kurir“, za divno čudo, oko „tajnih razgovora“ u Vili „Bokeljka“ (istina od izvora dva putića - osmislila Lepava Lepa Lukić) je oprezniji, ali su najdalje otišle danas (ponedeljak 8. jul) „Naše“:
Vučić smenjuje sebe!
Ne, naravno sa mesta Prvog, već će ostaviti Vojsku Srbije uplakanu i obezglavljenu, napušta mesto vojnog ministra!?
Ali, „Naše“ znaju da VS neće ostati siroče - tu je, provereni patriota Aleksandar Vulin?!
Koji bre Vulin?
Onaj što u podne podnese, a popodne povuče ostavku. Istina, ostavku koju nikada nije dao, osim na TV, ali lepo zvuči...
„Naše“ takođe „znaju“ da su u SNS-u svi na talonu, osim Selakovića i Mihajloćeve, ministra pravde i ministra energetike?!
Moguće, ali stvarno bih voleo da pročitam Izveštaj Ministarstva pravde, pa da vidimo šta je resorni ministar stvarno uradio da se sredi haos u pravosuđu, kao i izveštaj Ministarstva energetike u kojem, čitajući novine, zaključujem da se kriju brojne krivične prijave protiv Hamovića, Lazarevića, Bajatovića, stručno napisane, da to Zoranu jasno kvalifikuje da može, recimo, da bude ministar pravde, iliti policije.
Ovo pišem uslovno, jer Ivici Dačiću možda, na studijskom proputovanju Brisel-Golija-Končarevo-Žitorađa, na pamet padne da se, kao Prvi, sam smeni...
Sa mesta ministra policije, naravno, i tu postavi, recimo Slavicu Đukić Dejanović, ministra zdravlja (čija se smena ozbiljno razmatra), jer je za tu funkciju jednako, ako ne i više, kvalifikovana od pomenutog Vulina, SF ministra vojnog.
Pre neki dan pročitah da je na tapetu i velemajstor, prof. dr Alisa Marić?!
Što?
Nije mnogo pomogla i uradila u svom resoru?
Ili se nije slikala dovoljno, ili proputovala zemaljsku kuglu kao njena bivša koleginica Snežana Samardžić - Marković?
Šta je velemajstor, nekada treća šahistkinja sveta, mogla sportistima još da pomogne, kad ni podrška predsednika Srbije Tomislava Nikolića usred prestižnog Vimbldona ič nije pomogla Novaku Đokoviću protiv Endija Mareja?!
Budimo realni.
Ćitam da je „reš pečen“ Milan Baćević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja!
Zašto on?
Pa, zato što je čovek, aktiviranjem starog (vek i po!) evropskog projekta o plovnom putu „Stalać - Solun“ izazvao podsmeh među srpskim analfabetama i neznalicama koji su, (pogledati izjave lidera i ministara na tu temu) počeli da ga razvlače kao sitna crevca.
Istovremeno, niko od tih dežurnih analitičara-kritičara-analfabeta nije ni čuo da elaborat o tom projektu godinama čami u nekoj od fioka u Vladi Srbije, poslednji put primećen u kancelari eks - ministra Božidara Đelića, ali da se razmatra i u Nemačkoj, Austriji, Grčkoj...
I da su Kinezi debelo zainteresovani za taj srpsko-moravsko-dunavski „Nju dil“...
Dakle, pre će biti da gospodin Baćević smeta nekom ko je u nekakvim rođačkim vezama s nekim, nego što se petljao u svoj posao...
Kad sam već kod rekonstrukcije, prvo i osnovno pitanje je: da li vladajući trijumvirat - Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Mlađan Dinkić smenjuju ljude (a oni, kako reče Prvi, nisu klikeri!) po nalogu tabloida ili, na osnovu izveštaja o radu?
Koliko sam obavešten, jedini pravi izveštaj o radu ima Ministarstvo saobraćaja!
Dakle, ipak, trijumvirat poštuje naloge tabloida, ili što da ne, upravo Oni diktiraju sadržaje pomenutih tabloida!?
Nejasno je takođe nešto drugo: šta su u „Bokeljki“ tražili Verica Kalanović, čija se smena takođe pominje, ali i Žarko Obradović?!
Da nisu, možda, hteli lično da čuju - da će biti smenjeni?
Ne verujem!
Ali, nenadano, posle NAJSREĆNIJEG Vidovdana u istoriji Srbije, na tapetu se našla i Suzana Grubješić, potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije!
Ovde, što bi se reklo, jebe lud zbunjenog: ako smo dobili Datum, a Prvi i onaj prvi ispred njega se ubiše da nam objasne da jesmo, onda je jasno da je tome mnogo doprinela upravo Suzana Grubješić!
A, ako je doprinela, a hoće da je rekonstruišu, onda je jasno da rezultati rada pojedinih resora više nisu bitni, već neki drugi razlozi su po sredi...
Ako me pitate, a ne pitate, mislim da je realnije (i poštenije): NA IZBORE, a nemojte da koljete Žarka, Mrku, Slavicu, Suzanu, Alisu, Milana, Gorana... za kilo mesa!
Jer, i ako rekonstrukcije bude, a Prvi i Prvi ispred njega tvrde da je Datum 27. jul, onda zapamtite: Izbori su na jesen.
Upravo rezultati poslednjih (ne)nameštenih i naručenih anketa nam jasno pokazuju da SNS nema premca, ali i da vreme ne radi za naprednjake...
Dakle, napredno, na izbore...
I na kraju, da utvrdimo, šta je u srpskoj politici, zapravo - rekonstrukcija?!
To je jedna od omiljenih reči srpske politike. Ne znači u praksi mnogo, ali lepo zvuči. Posle decenije propadanja u vreme vlasti Slobodana Miloševića, posle agresije u kojoj su nam današnji „zapadni partneri“ 1999. srušili i ono malo što nam je bilo ostalo, a godine tranzicije posle 5. oktobra su sve preostalo uništile do temelja, ostalo nam je samo da to što imamo - rekonstruišemo. U suštini, to je kao da pravimo pitu. Samo, ova naša pita nije kao španska već se pravi od nečeg drugog, kako lepo kaže narodna izreka.

Нема коментара:

Постави коментар